ساختمان صنعت

اخبار و مطالب آموزنده در زمینه صنعت ساختمان

ساختمان صنعت

اخبار و مطالب آموزنده در زمینه صنعت ساختمان

۹۵ مطلب در آبان ۱۳۹۸ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

برق اضافه استخراج کنندگان رمزارزها خریداری می‌شود

تهران- ایرنا- سخنگوی سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق ایران گفت: استخراج کنندگان رمزارزها اگر نسبت به احداث نیروگاه تجدیدپذیر اقدام کرده و اضافه تولید داشته باشند این سازمان برق آنها را براساس تعرفه‌های مصوب خریداری می‌کند.

«جعفر محمد نژاد سیگارودی» روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: مقررات تامین برق مرکزهای استخراج رمزارزها هجدهم آبان‌ماه امسال توسط وزیر نیرو ابلاغ شدکه در بخشی از این مصوبه به استخراج کنندگان رمزارزها اجازه داده شده انرژی الکتریکی مورد نیاز خود را با سرمایه گذاری و ایجاد ظرفیت تولید برق از محل انرژی‌های پاک تامین کند.

مدیرکل روابط عمومی سازمان ساتبا ادامه داد: بر این اساس مراکزی که با احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر انرژی برق خود را تامین کنند، می‌توانند با تزریق انرژی مازاد بر مصرف خود به شبکه، مطابق مقررات بازار برق، معادل آن را در ساعت‌های کسر تولید نسبت به مصرف، از طریق شبکه دریافت کنند.

محمدنژاد سیگارودی خاطرنشان کرد: چنانچه در طول دوره صدور صورتحساب، خالص برق تزریقی این نوع مشترکان به شبکه مثبت باشد، سازمان ساتبا مابه‌التفاوت تولید و مصرف این نوع نیروگاه‌ها را با نرخ نیروگاه‌های تجدیدپذیر و پاک خریداری می‌کند. چنانچه خالص برق تزریقی به شبکه منفی باشد، مابه‌التفاوت میزان مصرف و تولید مراکز استخراج رمزارزها توسط شرکت برق منطقه‌ای با تعرفه برق مربوط به این نوع مراکز، محاسبه و از آنها دریافت خواهد شد.

سخنگوی سازمان ساتبا گفت: این درصورتی است که استخراج کنندگان رمزارزها برای تولید برق از انرژی‌های تجدیدپذیر تمایل داشته باشند و علاوه بر آن مازاد مصرف را بخواهند به شبکه سراسری بدهند.

معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی شرکت توانیر و سخنگوی‌ صنعت برق بیست و دوم آبان ماه با بیان اینکه مقررات تامین برق مراکز استخراج رمز ارز تعیین شده است، گفت: بر این اساس برق تنها به‌ مراکزی ارایه می‌شود که مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت داشته باشند.

«مصطفی رجبی مشهدی» افزود: قیمت برق این مراکز معادل متوسط نرخ برق صادراتی خواهد بود که بر این اساس این میزان ۹۶۵ تومان به ازای هر کیلووات ساعت تعیین شده است.

سخنگوی صنعت برق ادامه داد: این نرخ در هشت ماه غیر گرم سال معادل ۵۰ درصد متوسط نرخ برق صادراتی یعنی ۴۸۰ تومان خواهد بود و در چهار ماه گرم سال یعنی از خرداد تا شهریور دو برابر متوسط قیمت صادراتی برق محاسبه می‌شود.
رجبی مشهدی خاطرنشان کرد: استفاده این مراکز از برق در ۳۰۰ ساعت از سال که ساعات اوج بار است و پیشتر توسط وزارت نیرو ابلاغ‌شده، ممنوع است.

این مقام مسئول درباره هزینه انشعاب عمومی برق این مراکز نیز گفت: از این گروه از متقاضیان، هزینه انشعاب عمومی دریافت نخواهد شد.

ساختمان صنعت

  • ۰
  • ۰
 

سه درصد برق پایه مصرفی قم به‌وسیله پنل‌های خورشیدی تولید می‌شود

قم- ایرنا- مدیر دفتر بازار برق شرکت توزیع برق منطقه قم با بیان این‌که بار پایه مصرف برق در قم روزانه حدود ۳۰۰ مگاوات است،‌ گفت: حدود سه درصد بار پایه مصرفی برق این استان به‌وسیله پنل های خورشیدی تولید می‌شود.

وحید افراز روز شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا، ‌افزود: درحال حاضر برای ۷۷ مشترک برق خانگی با ظرفیت تولید ۶۷۰ کیلووات پروانه صادرشده و ۲ نیروگاه با ظرفیت ۱۱ مگاوات نیز در قم فعال است.

وی اضافه کرد: پنل های خورشیدی در ۱۰ اداره دولتی قم با ظرفیت تولید ۱۴۳ کیلووات نصب است که صرف مصارف داخلی همان اداره می‌شود.

به گفته وی، نصب و راه اندازی پنل های خورشیدی با ظرفیت تولید ۳۰۰ کیلووات از برنامه‌های سال آینده می‌باشد.

افراز با بیان این‌که عمر مفید پنل‌های خورشیدی بیش از ۲۰ سال است، گفت: یکی از ویژگی‌های خوب پنل های خورشیدی این است که هیچ قطعه دینامیکی در آن به کار نرفته، نیاز به نگهداری خاصی ندارد و فقط به دلیل گردوغبار، باید شست و شو داده شوند.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به این‌که درصد بالایی از تجهیزات سامانه‌های خورشیدی وارداتی است، قیمت ارز روی پنل های خورشیدی تاثیر مستقیم دارد و در حال حاضر برای ایجاد سامانه‌های خورشیدی به ازای هر کیلووات بین هفت و نیم تا هشت میلیون تومان باید هزینه شود.

وی بیان کرد: قراردادی که شرکت توزیع نیروی برق با مشترکان منعقد می‌نماید، قرارداد خرید ۲۰ ساله می‌باشد و مبالغ پرداختی نیز هر ۲ ماه یک‌بار با قرائت عدد کنتورهای نصبی از راه دور پرداخت می‌شود.

مدیر بازار برق شرکت توزیع برق قم افزود: هر مشترک برق می‌تواند تا ۲ برابر ظرفیت انشعاب سامانه خورشیدی دریافت نماید و به ازای هر یک کیلووات، ۱۲ مترمربع فضا در پشت‌بام منازل نیاز است و منازلی که مشرف به ساختمان‌های بلند نباشند، به دلیل آفتاب گیربودن مناسب این کار می‌باشند.

به گفته وی، بازگشت سرمایه بین سه و نیم تا چهار سال می‌باشد و قیمت خرید برای سامانه‌های خورشیدی از یک تا ۲۰ کیلووات به ازای هر کیلووات ساعت، هزار و ۴۰ تومان و برای سامانه‌های از ۲۰ تا ۱۰۰ کیلووات ۹۱۰ تومان می‌باشد.

در حال حاضر حدود ۵۶۰ هزار مشترک برق در قم فعال است و ۱۲.۵۵ درصد برق قم در بخش کشاورزی، ۲۸.۸۸ درصد در بخش صنعت، ۳۶.۵۵ درصد در بخش خانگی، ۱۰.۴ درصد در بخش عمومی، ۹.۷۸ درصد سایر مصارف و ۱.۸۳ در بخش روشنایی معابر مصرف می‌شود.

ساختمان صنعت

  • ۰
  • ۰

علی جهانگیری

ایسنا/آذربایجان شرقی معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به  برگزاری ۱۸ زون تخصصی نمایشگاه نوآوری و فناوری رینوتکس، گفت: امسال حدود 323هزار و 222 طرح فناورانه در این نمایشگاه ثبت نام کرده بود که از این تعداد، 1900 طرح فناورانه در این نمایشگاه حضور داشتند.

به گزارش ایسنا، علی جهانگیری در اختتامیه هفتمین نمایشگاه نوآوری و فناوری ربع رشیدی (رینوتکس2019 ) ومیز تخصصی تعمیق ساخت داخل صنعت مس، با بیان این‌که نمایشگاه رینوتکس امسال نسبت به سال گذشته از نظر کمی و کیفی پیشرفت‌های قابل توجهی داشته است، گفت: امسال با حضور مجموعه وزارت صمت، بخش تقاضای این نمایشگاه پربار بود.

وی ادامه داد: این نمایشگاه به عنوان سازمان کوچک مرکزی با سیستم نوآوری باز، توانسته هم افزایی خوبی بین سازمان‌ها و دانشگاه‌ها ایجاد کند.

معاون اقتصادی و امور هماهنگی استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به  برگزاری  جشنواره فناور برتردر نمایشگاه رینوتکس، گفت: در این جشنواره از ۱۰۰ داور استفاده شده بود که ۴۰ درصد از این داورها از سایر استان‌های کشور بود، امسال دو هزارو ۶52 نفر را به عنوان فناور در مکان‌هایی اسکان دهی، 17  اسپانسر بخش خصوصی در استان نیز از نظر کمک مالی در این نمایشگاه حضور داشتند.

وی با بیان این‌که تعامل زیادی بین فناوران، شرکت‌های دانش بنیان با صنعت گران و سازمان‌های اجرایی در این نمایشگاه ایجاد می‌شود، افزود: تاکنون ۷۶ قرارداد و 210 تفاهم نامه در نمایشگاه رینوتکس 2019، مطرح شده که حدود یک هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان ارزش این قراردادها بود، یعنی با عقد این قراردادها فضای کسب و کار رونق پیدا می‌کند و برخی از نیازها داخلی سازی شده و برخی نیز دانش بنیان تر می شود.

جهانگیری خاطرنشان کرد: سال ۹۴ بخشی از کار را به معرفی نیازمندی‌های فناورانه از صنایع مختلف و سازمان ها اختصاص دادیم و در خواست کردیم با سازمان‌های متولی، بخش نیازهای فناورانه لحاظ شود با سیاست وزیر صمت که از ابتدای سال جاری پیش گرفتند، این همکاری موجب شد امسال بخش نیازماندیهای فناورانه برجسته شود.

وی بیان این‌که دانشگاه‌ها نمی توانند تجاری سازی کنند و این عامل از نقاط ضعف و مشکلات کشورما است، گفت: سرمایه گذاری‌های انجام شده در دانشگاه‌ها، نیاز به تجاری سازی دارد و معتقدم این اقدامات باید توسط صنعت انجام شود و از وزارت صمت خواستار توجه مضاعف به تجاری کردن فناوری‌های مراکز علمی و تحقیقاتی هستیم.

ساختمان صنعت

  • ۰
  • ۰
 

پالایشگاه

ایسنا/ایلام مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام از انعقاد تفاهم‌نامه همکاری علمی و پژوهشی بین پالایشگاه گاز ایلام و پردیس دانشکده‌های فنی دانشگاه تهران خبر داد.

 مهندس«شهریار داری پور» در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: هم‌اکنون در حوزه پژوهش و فناوری شرکت پالایش گاز ایلام ۱۹ پروژه پژوهشی و ۶ طرح اینترشیپ جاری و در حال انجام است که در این بین 2 مورد قرارداد پروژه پژوهشی با عنوان" انجام مطالعات امکان سنجی پیاده سازی نظام مدار بسته آب" و  " تدوین و باز مهندسی فرآیندهای منابع انسانی" همچنین یک مورد پایان نامه دکترا و دو مورد پایان نامه کارشناسی ارشد مجموعا به ارزش 2600 میلیون ریال با دانشگاه تهران منعقد شده است.

وی گفت:  پالایشگاه گاز ایلام به روی اساتید، متخصصان و پژوهشگران باز است و حوزه پژوهش و فناوری این شرکت همواره پذیرای ایده های خلاقانه و نوآورانه در حوزه های مختلف می باشد.

مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام از حمایت این شرکت در زمینه تعریف پژوهش‌های کاربردی خبر داد و گفت: حوزه پژوهش و فناوری پالایشگاه گاز ایلام دارای نظامی پویا، هدفمند و منظم است که به دنبال دستیابی به بهترین نتایج پژوهشی بوده و  در راستای خودکفایی و رونق تولید داخلی، استفاده از ظرفیت مجامع علمی و شرکت‌های دانش بنیان، بخش خصوصی و متخصصان داخلی، امری ضروری است.

ساختمان صنعت

  • ۰
  • ۰

شهروندان مراقب یخ‌زدگی کنتورهای آب در فصل سرما باشند

تهران- ایرنا- شرکت آب و فاضلاب استان تهران روز شنبه با صدور اطلاعیه ای اعلام کرد: با توجه به افت ناگهانی دمای هوا و موج سرما در نقاط مختلف این استان ضروری است مشترکان برای جلوگیری از یخ زدگی کنتور و ترکیدگی انشعاب آب، اقدامات پیش‌گیرانه زیر را انجام دهند.

در این اطلاعیه که روز شنبه در اختیار ایرنا قرار گرفت آمده است: با قراردادن پشم‌شیشه، گونی کنفی و پوشال در محفظه کنتور و عایق‌کردن لوله‌های سطحی می‌توان از یخ‌زدگی انشعاب و کنتور تا حدود زیادی جلوگیری کرد.
در این اطلاعیه آمده است: شهروندان در صورت مشاهده یخ‌زدگی از حرارت دادن مستقیم و یا ریختن آب جوش روی کنتور و یا شبکه آب داخل ساختمان و یا بر افروختن آتش در مجاورت تاسیسات آبی اکیداً خودداری کنند همچنین در صورت بروز مشکل یخ‌زدگی با سامانه اطلاع‌رسانی ۱۲۲ شرکت آب و فاضلاب استان تهران تماس بگیرند تا گروه‌های عملیاتی در سریع ترین زمان ممکن در محل حاضر شوند.
اطلاعیه ادامه یافت: گروه های عملیاتی آبفای استان تهران با استفاده از تجهیزات کامل مانند دستگاه یخ‌زدای انشعاب آب، آمادگی کاملی برای رسیدگی به مشکلات احتمالی دارند. دستگاه‌های یخ‌زدا با استفاده از مخزن آب، دمای آب داخل لوله را به میزان مورد نیاز افزایش می دهند و پس از آن با استفاده از کلکتور، آب گرم به داخل کنتور و یا شیر انشعاب فرستاده می‌شود تا یخ موجود در لوله و کنتور بدون آسیب‌زدن به آن‌ها آب شود.

ساختمان صنعت

  • ۰
  • ۰

بر اساس قوانین بالادستی حوزه انرژی، دولت موظف شده است اقدامات لازم را برای تبدیل شدن ایران به قطب (هاب) و مرکز تبادل برق منطقه انجام دهد. اما در میان فعالان حوزه انرژی و به طور خاص در صنعت برق، هاب برق از زوایای مختلفی تعریف می‌شود که بعضی از این تعاریف، ناقص و تک بعدی هستند. این در حالی است که تعیین و تبیین این مفاهیم اولیه در تصمیمات مسئولان مربوطه اثرگذار است. در این گزارش ۵ تعریف از این کلیدواژه راهبردی ارائه شده و در نهایت جمع بندی صورت گرفته است.

مقاومتی نیوز/ اتصال شبکه برق کشورهای همسایه ایران به یکدیگر وابستگی متقابل میان این کشورها را افزایش می‌دهد و یک راهبرد در حوزه دیپلماسی انرژی محسوب می‌شود. وابستگی متقابل کشورها در حوزه انرژی بر روابط سیاسی و کنش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی آنان اثر می‌گذارد و این موضوعی است که در راهبردهای کلان جمهوری اسلامی ایران، باید به آن توجه شود. در این راستا قرار گرفتن در جایگاه قطب برق منطقه در تعاملات منطقه‌ای نقش محوری به ایران خواهد داد.

تاکید قوانین بالادستی بر تبدیل ایران به قطب برق منطقه

بر اساس ماده ۴۹ قانون برنامه ششم توسعه، دولت موظف شده است اقدامات لازم را برای تبدیل شدن ایران به قطب (هاب) منطقه‌ای برق انجام دهد. همچنین در سند مدیریت استراتژیک صنعت برق تا افق ۱۴۰۴، تبدیل شدن ایران به مرکز تبادل برق در منطقه به عنوان هدف راهبردی صنعت برق معرفی شده است. اما سوال اینجاست که هاب برق منطقه به چه معناست؟

کلمه «Hub» در لغت معادل با قطب، کانون یا مرکز فعالیت ترجمه شده است. مفهوم علمی هاب انرژی و هاب برق نیز در مقالات تخصصی بیان شده است. اما در میان فعالان حوزه انرژی و به طور خاص در صنعت برق، هاب برق را از زوایای مختلفی تعریف می‌کنند که بعضی از این تعاریف ناقص و تک بعدی هستند. در اینجا به تعریف هاب برق منطقه از نقطه نظرات مختلف پرداخته شده است.

تعریف اول: هاب به مثابه یک جسم صلب

هاب انرژی برق را به لحاظ فنی می‌توان به یک حوضچه تشبیه کرد که هر عضوی از شبکه که برق مازاد دارد، آن را به حوضچه می‌ریزد و هر عضوی که نیاز مصرفش بیشتر از برق تولیدی خودش است، از این حوضچه به اندازه نیازش برق دریافت می‌کند.

این ارسال و برداشت انرژی نباید پارامترهای اصلی هاب را تغییر دهد و آن را دچار ناپایداری کند. هاب شبکه مانند یک جسم صلب است که اعمال نیروها تغییری در آن ایجاد نمی‌کند.

تعریف دوم: بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده برق

اگر قدرت منطقه‌ای در حوزه برق صرفا با تولید هر چه بیشتر توان الکتریکی سنجیده شود، می‌توان هاب برق منطقه را اولین تولیدکننده برق از نظر ظرفیت نیروگاه‌های احداث شده و بزرگترین صادرکننده انرژی الکتریکی در منطقه دانست.

در این تعریف اگر ایران ظرفیت تولید خود را سالانه بدون وقفه افزایش دهد و همچنین در میان کشورهای همسایه و کشورهایی که با آن‌ها ارتباط الکتریکی دارد، به جایگاه اولین صادرکننده برق برسد، آنگاه به هاب برق منطقه تبدیل شده است. (لازم به ذکر است که در حال حاضر ایران بیشترین ظرفیت نصب شده نیروگاهی را در منطقه دارد و بزرگترین صادرکننده برق در بین کشورهای همجوار خود است.)

تعریف سوم: چهار راه انرژی و مرکز ترانزیت

این تعریف، یک مفهوم عملیاتی از تعریف ۱ است. در این نگاه کشوری می‌تواند ادعای قطب برق منطقه را داشته باشد که با بسترسازی مناسب و گسترده، قابلیت انتقال و ترانزیت برق همه کشورهای متصل به شبکه را داشته باشد. به تعبیر دیگر، هاب برق باید «چهار راه انرژی» منطقه باشد و تمام یا اغلب تبادل توان بین اعضای شبکه از مسیر خطوط انتقال هاب بگذرد.

این جابه‌جایی توان می‌تواند به صورت انتقال مستقیم توان از یک خط انتقال مستقر در خاک ایران تا دریافت کننده در کشور مقصد باشد و یا به شکل سوآپ انرژی به صورت دریافت از کشور مبدا و مصرف در یک نقطه از ایران و تولید در نقطه‌ای دیگر و ارسال به کشور مقصد باشد. با این نگاه دیگر ضرورت ندارد که هاب برق، خود بزرگترین تولیدکننده انرژی الکتریکی در منطقه باشد. کشوری که توانایی تبدیل شدن به هاب برق منطقه را در این حالت دارد، می‌تواند از قابلیت خود در دیپلماسی منطقه‌ای بهره ببرد.

تعریف چهارم: مرکز کنترل و راهبری شبکه یکپارچه برق

هر شبکه برق برای رصد و کنترل فرکانس شبکه و ولتاژ خطوط و همچنین تنظیم پارامترهای مهم و مدیریت هرگونه سوئیچینگ یا قطع و وصل در هر جای آن نیاز به یک مرکز کنترل و مدیریت دارد که به آن در اصطلاح فنی دیسپاچینگ یا مرکز کنترل و راهبری می‌گویند.

در یک شبکه بهم پیوسته بزرگ، دیسپاچینگ‌ها به صورت منطقه‌ای ایجاد می‌شوند تا هر کدام ماموریت کنترل و راهبری شبکه برق منطقه‌ای خود را انجام دهند. اما دیسپاچینگ‌های تمام مناطقی که در یک شبکه بهم پیوسته به یکدیگر متصل هستند، تحت مدیریت و کنترل یک دیسپاچینگ مرکزی می‌باشند. برای نمونه شبکه برق ایران داری ۹ دیسپاچینگ منطقه‌ای در نواحی مختلف کشور و یک دیسپاچینگ مرکزی در تهران است که به «دیسپاچینگ ملی» شناخته می‌شود.

با توجه به این موضوع در یک تعریف دیگر از هاب برق منطقه، کشوری می‌تواند خود را هاب منطقه بداند که در شبکه یکپارچه میان اعضا، مرکز اصلی کنترل و راهبری شبکه باشد. به عبارت دیگر، هاب برق باید کلیه اقدامات کنترلی مراکز دیسپاچینگ را نظاره‌گر بوده و و مدیریت تمام دیسپاچینگ‌ها را در اختیار داشته باشد. همچنین در شرایط اضطراری بتواند مستقل از دیسپاچینگ منطقه‌ای، در هر قسمت از شبکه اعمال کنترل بنماید. داده‌های شبکه تمام کشورهای عضو به مرکز کنترل هاب شبکه انتقال داده و در آنجا پایش می‌شود و در صورت لزوم اقدامات عملیاتی انجام می‌گیرد.

در این شرایط علاوه بر اتصال شبکه برق کشورها به کشوری که نقش هاب را ایفا می‌کند، لازم است خطوط و تجهیزات مخابراتی زیرساختی که برای انتقال داده و کنترل شبکه به کار می‌روند نیز میان دو کشور برقرار شود. شکل‌گیری یک شبکه یکپارچه که نیاز به مرکز کنترل و راهبری واحد داشته باشد، با اتصال همگام (سنکرون) شبکه‌های برق کشورهای همجوار تحقق می‌یابد. آنچه در این حالت رخ می‌دهد وابستگی ساختاری کشورهای عضو شبکه به قطب برق منطقه است که در تعاملات سیاسی نیز اثرگذار است.

تعریف پنجم: اتاق تسویه و مرکز تبادل در بازار برق

یکی از اهداف اتصال الکتریکی کشورهای مناطق مختلف جهان به یکدیگر، ایجاد بازار برق منطقه‌ای است. با ایجاد یک بازار برق واحد، قیمت برق کاهش می‌یابد و امکان رقابت در خرید و فروش برق به عنوان یک کالای اقتصادی فراهم می‌شود. با وجود یک بازار گسترده منطقه‌ای، منافع اقتصادی هم در سطح عمده فروشی و هم در بازار خرد، پدیدار می‌شود که موجب وابستگی متقابل اعضای بازار خواهد بود.

سوال اینجاست که هاب برق منطقه در این بازار چگونه تعیین می‌شود؟ اجزای مختلفی در یک بازار وجود دارد، به طور مثال تولید‌کنندگان، مصرف‌کنند‌گان نهایی و تنظیم‌گران بازار از جمله اجزای یک بازار برق هستند. در میان نهادهای مختلف فعال در بازار برق، مهم‌ترین عضو نهادی است که پایش و کنترل سیستم قدرت را در اختیار دارد و در عین حال بر معاملات بازار اشراف دارد، به گونه‌ای که مرکز تبادل بازار است. این مرکز شامل اتاق معاملات پایاپای و اتاق تسویه است. اتاق تسویه محلی است که معاملات در آنجا انجام شده و تبادل مالی تسویه می‌شود. در یک منطقه با واحدهای پولی متفاوت، ارز مورد معامله باید در اتاق معاملات پایاپای معین شود.

در چنین بازاری کشوری جایگاه قطب برق منطقه را خواهد داشت که مرکز تبادل بازار باشد. در این حالت تمامی تبادلات برقی میان کشورهای عضو، حتی اگر از خطوط انتقال داخل ایران نگذرند، در اتاق تسویه ایران معامله می‌شوند. این به معنی محوریت ایران در بازار برق منطقه‌ای و در نتیجه داشتن دست برتر در روابط سیاسی منطقه‌ای خواهد بود.

تعیین معنای قطب برق منطقه با نگاه به راهبردهای کلان ایران

حال باید دید هدف جمهوری اسلامی ایران از تبدیل شدن به هاب برق منطقه، تحقق کدامیک از تعابیر بالاست. اگرچه وزارت نیرو متولی اصلی موضوع ایجاد شبکه برق منطقه‌ای است، اما این موضوع یک برنامه ملی است و نباید در تعیین اهداف و برنامه‌ریزی برای آن بخشی‌نگری صورت گیرد.

بنابراین لازم است تعیین و تبیین این مفاهیم با نگاه به راهبردهای کلان جمهوری اسلامی انجام گیرد. شایان ذکر است، ایران می‌تواند برای رسیدن به همه جایگاه‌های مذکور در منطقه تلاش کند و هدف خود را تبدیل شدن به هاب برق منطقه به معنای جامع کلمه قرار دهد.

ساختمان صنعت

  • ۰
  • ۰

نیروی هوایی ایالات متحده‌‌ی آمریکا با آغاز پروژه‌‌‌‌ی SSPIDR قصد دارد انرژی خورشیدی جذب‌‌شده در ماهواره‌‌ها را به‌‌صورت امواج رادیویی به زمین گسیل کند.

نیروی هوایی آمریکا در حال بررسی روشی برای جمع‌‌آوری تمرکز نور خورشید در فضا و انتقال این انرژی به زمین است. هدف از این اقدام، تأمین انرژی برق موردنیاز در پایگاه‌‌های دورافتاده‌ی ارتش گزارش شده است تا بدین‌‌ترتیب، از تردد تعداد زیاد کاروان‌‌های حامل سوخت در مناطق خطرناک و درنتیجه خطر هدف قرارگرفتن آن‌ها به‌دست نیروهای دشمن جلوگیری شود.

پروژه‌‌ی یادشده SSPIDR نام گرفته که با همکاری یکی از پیمان‌کاران وزارت دفاع آمریکا با نام Northrop Grumman در حال انجام است. در این پروژه که بیش از ۱۰۰ میلیون دلار ارزش دارد، قرار است با استفاده از پنل‌‌های فتوولتائیک انرژی خورشیدی را در فضا جذب و پس از تبدیل به امواج رادیویی، آن را به‌‌سمت پایگاه‌‌های دوردست بفرستند. اریک فلت، مدیر آزمایشگاه تحقیقاتی نیروی هوایی در اداره‌‌ی تجهیزات فضایی Albuquerque می‌‌گوید:

برای مطمئن‌شدن از موفقیت مأموریت‌‌های وزارت دفاع، باید درست در مکان و زمان مناسب به انرژی دسترسی داشته باشیم. انرژی عاملی استراتژیک و در‌عین‌حال نقطه‌‌ی آسیب‌‌پذیری بالقوه‌ای برای کشور و وزارت دفاع به‌‌حساب می‌‌آید.

پروژه‌ی SSPIDR چندین و چند مزیت اختصاصی دارد. برای مثال، بهترین نقطه برای جذب انرژی خورشیدی فضا است. براساس گزارش دپارتمان انرژی ایالات متحده‌‌ی آمریکا، جوّ زمین حدود ۳۰ درصد از انرژی دریافتی از خورشید را به فضا بازتاب می‌‌کند. به‌‌علاوه، درصورت اعمال جهت‌‌دهی صحیح، ماهواره‌‌های مخصوص جذب انرژی خورشیدی می‌‌توانند بدون هرگونه مانعی به‌‌طورکامل درمعرض تابش نور باشند و مقدار انرژی الکتریکی بهینه‌‌تری تولید کنند. مهم‌‌تر از همه اینکه در فضا هفت روز هفته و ۲۴ ساعت شبانه‌‌روز، خورشید در وضعیت ساعت ۱۲ ظهر قرار دارد.

انرژی خورشیدی فضا / Solar energy space

دراین‌میان، مشکل راه‌‌اندازی نیروگاه خورشیدی فضایی نیز این است که انرژی جذب‌‌شده را چگونه باید به زمین منتقل کرد. انتقال این انرژی ازطریق کابل عملی نیست. بنابراین، نیروی هوایی آمریکا به‌‌دنبال روشی است که بتوان انرژی را به‌‌صورت بی‌‌سیم به زمین منتقل کرد و یکی از پیشنهادهای مطرح استفاده از امواج رادیویی است. ماهواره‌‌های فرستنده می‌‌توانند با ایستگاه‌‌های گیرنده روی زمین جفت شوند و درنتیجه، امواج ارسالی بعد از دریافت روی زمین، قابلیت تبدیل دوباره به انرژی الکتریکی را خواهند داشت. ریچارد دلانی در مصاحبه با روزنامه‌‌ی نیروی نظامی Stars and Stripes می‌‌افزاید:

ما در حال ساخت مدل‌‌های اثباتی مختلف برای به‌‌کارگیری فناوری در نمونه‌‌های بزرگ‌‌مقیاس هستیم.

میزان انرژی خورشیدی دردسترس در فضا «فارغ از عواملی نظیر عرض جغرافیایی یا ساعت شبانه‌روز» هشت‌برابر سامانه‌‌های مشابه زمینی است. وی همچنین از مشکلات حرارتی برای طراحی چنین سیستمی می‌گوید و کنترل سازه‌ای با ابعاد بزرگ را در مدار زمین موضوعی دشوار قلمداد می‌کند.

در‌‌حال‌حاضر، ارتش آمریکا برای تأمین انرژی موردنیاز نیروهای خود در میدان‌های نبرد از ناوگان حمل سوخت‌‌های دیزل و ژنراتورهای دیزلی استفاده می‌‌کند. تردد این ناوگان مستلزم به‌‌کارگیری کامیون‌‌های ویژه‌‌ی حمل سوخت و نیروهای گارد حفاظتی است که همگی اهداف آسانی برای تله‌‌های انفجاری و عملیات کمین و دیگر انواع حملات دشمن هستند. SSPIDR می‌‌تواند انرژی موردنیاز نیروها را به‌‌صورت مستقیم به محل پایگاه ارسال کند، بدون اینکه درمعرض خطر حمله نیروهای دشمن قرار بگیرند.

بنابر گزارش Stars and Stripes، ایده‌ی طراحی چنین سیستمی به دهه‌ی ۱۹۶۰ بازمی‌گردد؛ ولی تا‌به‌امروز پیاده‌سازی آن مقرون‌به‌صرفه نبوده است. سیستم پیشنهادی شامل ماهواره‌‌ای مجهز به پنل‌‌های خورشیدی خواهد بود که ابعاد آن به دوبرابر مساحت یک زمین فوتبال می‌‌رسد. این ماهواره پس از تبدیل انرژی دریافتی به امواج رادیویی، آن را به‌‌کمک آنتن به هر نقطه از زمین ارسال می‌‌کند. گفتنی است پروژه‌‌ی یادشده هنوز در مرحله‌‌ی اکتشافی قرار دارد و هنوز برنامه‌‌ی زمانی مشخصی برای بهره‌‌برداری از سیستم عملیاتی تهیه نشده است. 

منبع : زومیت

ساختمان صنعت

 

  • ۰
  • ۰
 

سلول خورشیدی

یک مطالعه بین‌المللی که توسط "دانشگاه لوند"(Lund University) در سوئد انجام شده است، نشان می‌دهد که ۳۰ درصد از انرژی موجود در یک نوع خاص از مولکول آهن جذب کننده نور به روشی که قبلاً ناشناخته بود، ناپدید می‌شود. پژوهشگران امیدوارند با کنترل این موضوع بتوانند با استفاده از این سلول خورشیدی مبتنی بر آهن، به پیشرفت سلول‌های خورشیدی کارآمدتر کمک کنند.

به گزارش ایسنا و به نقل از ساینس دیلی، خورشید منبع نامحدودی از انرژی خالص و تجدیدپذیر است. با این وجود، ساختن قطعات در محلول‌های سلول خورشیدی امروزی مبتنی بر سیلیکون نیاز به انرژی زیادی دارد و بسیاری از عناصر سلول‌های خورشیدی جدید نادر یا سمی هستند.

بنابراین محققان در دانشگاه "لوند" شروع به تولید محلول‌های جایگزین سلول‌های خورشیدی مبتنی بر آهن کردند. به عنوان بخشی از این تحقیق، یک تیم تحقیقاتی بین‌المللی اخیراً یک آزمایش لیزر الکترون آزاد را در استنفورد ایالات متحده انجام داده‌اند تا بررسی کنند که چگونه مولکول‌های آهن جذب کننده نور الکترون‌ها را به وضعیتی که از آن انرژی گرفته می‌شود، منتقل می‌کنند.

"جنس اولیگ"(Jens Uhlig) پژوهشگر شیمی "دانشگاه لوند" گفت: مطالعات ما نشان داده است که در یک سوم موارد، الکترون به اندازه کافی در بلندمدت در یک موقعیت قرار نمی‌گیرد که ما بتوانیم انرژی آن را استخراج کنیم و انرژی خیلی سریع در کانال قبلی ناشناخته ناپدید می‌شود. اگر ما بتوانیم راهی برای استخراج انرژی از تمام مولکول‌ها پیدا کنیم، بازده این سلول‌های خورشیدی مبتنی بر آهن یا کاتالیزورهای فعال شده با نور به میزان قابل توجهی افزایش می‌یابد.

طبق گفته پژوهشگران این مطالعه از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است چرا که آنها توانستند مواد پایدار و مقیاس پذیری را پیدا کنند که می‌تواند جایگزین یا مکمل راه حل‌های سلول خورشیدی امروزی مبتنی بر سیلیکون شوند.

جنس اولیگ طی این مطالعه دریافت آهن که یک منبع فراوان در پوسته زمین است، می‌تواند راه حل خوبی برای این مشکل باشد.

وی در انتها گفت: کشف در ارتباط با این سلول‌های خورشیدی جدید مبتنی بر آهن بسیار هیجان انگیز است و امیدواریم این کشف، دانش مهمی در مورد چگونگی دستیابی به چالش جهانی انرژی که با آن روبرو هستیم، در اختیار افراد قرار دهد.

ساختمان صنعت

  • ۰
  • ۰
 

به‌کارگیری کارگران غیرمتخصص، صنعت ساختمان قم را به مخاطره انداخته است

قم- ایرنا- رییس سازمان نظام‌مهندسی قم گفت: استفاده ازکارگران غیرمتخصص درصنعت ساختمان، باعث کاهش کیفیت ساخت‌وسازها و به مخاطره افتادن این صنعت دراستان شده‌است.

امین مقومی روز پنجشنبه درهمایش صنعت ساختمان و رونق تولید درقم  افزود: درگذشته عمر مفید ساختمان ۳۰ تا ۳۵ سال تخمین زده می‌شد، ولی امروز گفته می‌شود این میزان کاهش زیادی یافته است.

وی اضافه کرد: به نظر می‌رسد گره اصلی این مساله نبود صلاحیت، تخصص، تعهد و عدم استفاده ازظرفیت‌های بالقوه درجامعه کارگری است.

وی گفت:‌با وجود این‌که ۲۰ هزار کارگر دارای کارت مهارت فنی درقم وجود دارد، ولی همچنان از کارگران غیرمجاز اتباع و غیرمتخصص درصنعت ساختمان استفاده می‌شود.

مقومی با بیان این‌که به‌کارگیری کارگران غیرمتخصص باعث کاهش کیفیت در تولیدات صنعت ساختمان می‌شود، گفت: دراستان قم نیز تولیدکننده‌های خوبی در رده ملی وجود دارد که توجه کمتری به آن‌ها می‌شود.

وی تاکید کرد: باید از سازندگان دارای صلاحیت دراستان و کشور حمایت گردد.

دبیر همایش صنعت ساختمان و رونق تولید نیز گفت: دراین همایش برای صنعتگران، نمایشگاه و برای دانشگاهیان، کارگاه‌های هوشمندسازی ساختمان و سازه برپا شده‌است.

شاهین صادقی نسب افزود: جلسه‌های پرسش و پاسخی نیز با حضور مسئولان برگزار خواهد شد و همه تلاش این است تا رونق تولید صنعت ساختمان درسطح استان محقق شود.

مشاور مدیرعامل شرکت مخابرات قم نیز با بیان این‌که فناوری فیبر نوری درچند سال گذشته رونق گرفت، گفت: در سال ۹۴، قم نخستین استانی بود که صنعت تار نوری را به کار گرفت.

عبدالله بیان افزود: ساختمان‌هایی که به فیبر نوری مجهز شده‌اند، شبکه‌ای پایدار، باثبات و مطمئن ایجاد نموده‌اند.

نماینده اتاق بازرگانی قم نیز گفت: ساخت‌وساز می‌تواند تمام مشکلات اقتصادی و بیکاری را درکشور حل نماید که این مساله را درمسکن مهر تجربه کرده‌ایم.

حسن آقاجانی از قوانین سختگیرانه در عرصه صنعت ساختمان انتقاد کرد و افزود: بروکراسی اداری در کشور غوغا می‌کند و مشکلات را چند برابر کرده‌است.

همایش صنعت ساختمان و رونق تولید با حضور فعالان این عرصه و مسئولان استانی در تالار مرکزی شهر قم برگزار شد؛ گسترش ظرفیت صادراتی تولیدات، رونق واحدهای تولیدی مرتبط، مصالح و فناوری‌های نوین و برگزاری رویداد جانبی استارت آپ‌های صنعت ساختمان از محورهای این همایش بود.

ساختمان صنعت

  • ۰
  • ۰

کار چیلر چیست ؟

 

چیلر چیست و چه کاری انجام می دهد ؟ 

برای پاسخ به سوال چیلر چیست می توان گفت که چیلر دستگاهی است که با استفاده از فرآیند تقطیر و تبخیر یک مبرد (مانند R134a) در حال گردش بین اجزای چیلر تراکمی (یا اجزای چیلر جذبی) ، حرارت را از یک قسمت دستگاه به قسمت دیگر در یک چرخه (سیکل) منتقل می کند.


کار چیلر چیست ؟ 

کار چیلر این است که آب را برای سرمایش هوای ساختمان و یا مصارف صنعتی ، سرد کند. آب سرد شده در چیلر با پمپ و از طریق لوله کشی به واحدهای توزیع کننده هوای سرد مانند فن کویل های تعبیه شده در داخل ساختمان یا دستگاه هواساز ارسال می شود. لوله های منتقل کننده آب سرد به خوبی عایق کاری می شوند تا دمای آب سرد حفظ گردد. علاوه بر سرمایش ساختمان ها ، آب سرد می تواند در فرآیندهای صنعتی نیز به عنوان آب خنک کننده یک دستگاه مورد استفاده قرار بگیرد. آب سرد چیلر در مداری بسته جریان دارد. منظور از مدار بسته این است که آب درون لوله ها و کویل ها جریان پیدا کرده و راهی برای تبخیر آن وجود ندارد.

 

برای مثال در شکل زیر نمونه ای از دستگاه چیلر کوچک سرمایشی (مینی چیلر) و پکیج گرمایشی نشان داده شده است که این دو دستگاه در کنار یکدیگر یک سیستم کامل سرمایشی گرمایشی ساختمان را شکل می دهند و آب سرد و گرم را به فن کویل های نصب شده در اتاق ها و سالن ها ارسال می کنند تا عمل سرمایش و گرمایش هوا توسط این فن کویل ها صورت بگیرد. وقتی در فصل تابستان آب سرد وارد لوله های مسی (کویل) دستگاه فن کویل یا دستگاه هواساز شود، دمای کویل را به شدت کاهش داده و وقتی هوای دمیده شده توسط فن با کویل سرد برخورد کند، خنک شده و در اتاق ها و سالن ها به گردش در می آید. همین اتفاق در فصل زمستان نیز رخ داده و این بار چیلر خاموش و پکیج یا بویلر موتورخانه روشن می شود تا آبگرم را به فن کویل ها ارسال و این بار عمل گرمایش هوا انجام شود.


شناخت اجزای چیلر تراکمی 

اجزای چیلر تراکمی شامل دو عدد مبدل حرارتی آب خنک یا هوا خنک (به نام کندانسور و اواپراتور) ، یک یا چند کمپرسور (از نوع اسکرال ، اسکرو ، پیستونی یا سانتریفیوژ) ، یک شیر منبسط کننده به نام شیر انبساط و مقداری سیال مبرد است.


۱ . کمپرسور چیلر 

مبرد در حالت گازی شکل وارد کمپرسور می شود. وظیفه کمپرسور این است که مبرد گازی را فشرده کرده و فشار و دمای آن را به شدت افزایش دهد و از طریق لوله به یک مبدل حرارتی آب خنک یا هوا خنک به نام کندانسور ارسال کند.


۲ . کندانسور چیلر تراکمی 

دو نوع کندانسور آب خنک (آبی) و هوا خنک (هوایی) وجود دارد.

 

مبدل حرارتی آب خنک (کندانسور) معمولا از نوع مبدل پوسته و لوله (شل اند تیوب) است که از درون لوله های آن مبرد و از اطراف لوله ها، آب عبور می کند. آب حرارت بالای مبرد را گرفته تا مبرد از حالت گاز به حالت مایع تغییر فاز دهد. آبی که حرارت را می گیرد، خودش به خنک کاری نیاز دارد و با پمپ به دستگاه کولینگ تاور (برج خنک کننده) ارسال می شود تا در برج مجددا خنک شده و به مبدل حرارتی چیلر (کندانسور) برگردد. به این نوع چیلر، چیلر تراکمی آب خنک گفته می شود زیرا کندانسور آن از نوع آب خنک است. در شکل زیر به صورت شماتیک اجزای چیلر تراکمی آب خنک ، برج خنک کننده و هواساز نشان داده شده است.

 

اگر مبدل حرارتی کندانسور از نوع آب خنک نباشد و به جای آن از نوع مبدل هوا خنک باشد، هوا از اطراف لوله های کندانسور توسط فن دمیده شده و حرارت را از مبرد می گیرد تا مبرد از حالت گاز به حالت مایع تغییر فاز دهد که به آن کندانسور هوا خنک گفته می شود و به این نوع چیلر، چیلر تراکمی هوا خنک گفته می شود. در شکل زیر یک چیلر تراکمی هوا خنک که در شرکت ما ساخته شده است را مشاهده می کنید که کندانسور هوا خنک آن به همراه فن های موجود در بالای چیلر نشان داده شده است. (چیلر هوا خنک فاقد برج خنک کننده است)

۳ . شیر انبساط 

شیر انبساط به این علت بعد از کندانسور بر سر راه مبرد قرار می گیرد که فشار را از روی مبرد با منبسط کردن، بردارد و مجدد آن را از حالت مایع به حالت گاز تبدیل کند. بعد از شیر انبساط حدود ۲۵ درصد از مبرد از حالت مایع به حالت گاز تغییر فاز داده و مخلوطی از مبرد مایع و گازی وارد مبدل حرارتی دیگری به نام اواپراتور چیلر می شود.


۴ . اواپراتور 

معمولا مبدل حرارتی اواپراتور از نوع پوسته و لوله آب خنک است که از درون لوله های آن مبرد و از اطراف لوله ها آب عبور داده می شود. مخلوط مبرد مایع و گازی تمایل بسیار زیادی برای تبخیر کامل پیدا کرده و این بار با گرفتن حرارت از آب، آب را به شدت سرد می کند. سپس این آب سرد شده برای مصارف سرمایش هوای داخل ساختمان (به فن کویل یا هواساز) یا مصارف صنعتی با پمپ ارسال می شود. مبرد که به طور کامل تبخیر شده مجددا وارد کمپرسور شده و سیکل چیلر تراکمی تکرار می گردد. بنابرین اجزای چیلر تراکمی از چند قسمت تشکیل شده که در همه دستگاه های چیلر تراکمی این چند جز وجود دارد.
منبع : ماخ