دومین جلسه سیاستگذاری «چهارمین همایش ملی ساختمان پایدار، مصرف بهینه انرژی» با حضور شهرام دلفانی مدیر بخش تاسیسات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، مهدی صالحی مدیر کل معماری و شهرسازی شهرداری تهران، مرجان میری، سرپرست کنترل و ارتقای کیفیت ساختوساز و امور مهندسین ناظر و همچنین مسئولان تعدادی از انجمنهای صنفی مرتبط با صنعت ساختمان عصر روز یکشنبه ۱۴ مهر ماه در ساختمان معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران برگزار شد.
جامعه دانشگاهی ما خالی از دانش و تجربه در بخش انرژی است
در این جلسه مدیر بخش تاسیسات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی خواستار مشارکت بخش خصوصی در زمینه بازبینی محورهای «چهارمین همایش ملی ساختمان پایدار، مصرف بهینه انرژی» شد و گفت: این همایش باید متفاوت با همایش های دیگر باشد و انجمن های صنفی فعال در این حیطه امکان ارائه نظرات و راهکارهای خود را داشته باشند.
شهرام دلفانی در ادامه با تاکید بر لزوم برگزاری پنل های تخصصی با حضور مسئولان ذیربط در همایش مذکور، خواستار رفع اشکالات موجود در قوانین شد.
وی در عین حال با انتقاد از ضعف آموزش در دانشگاه ها بیان کرد: متاسفانه در زمینه صرفه جویی انرژی دانشگاه های ما از لحاظ آموزشی نتوانسته اند به بلوغ لازم برسند و همراه و همپای صنعت باشند و مقالات دانشگاهی که در این بخش ارائه می شود، تئوری است و نمی تواند نیازهای جامعه را برآورده سازد. به دلیل فاصله بین دانشگاه ها و واقعیت های ساختمان ها، مقاله ها به سمت تئوری شدن و تکراری شدن می روند.
دلفانی همچنین تصریح کرد: بهتر است در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی صرفا به ساختمان های در حال ساخت توجه نکنیم، بلکه ساختمان های موجود را نیز مورد توجه قرار دهیم. در این بخش توجه به فاضلاب خاکستری و بحث بازگردانی آب از اهمیت بسیاری برخوردار است که در این همایش به آن توجه می شود.
وی یادآور شد: در این همایش هدف ما این است که انجمن های فعال در این عرصه که تجارب زیادی را اندوخته اند، وارد شوند و انتظارات و راهکارهای خود را بیان کنند. چراکه جامعه دانشگاهی ما خالی از این دانش و تجربه است.
دلفانی همچنین تاکید کرد: آنچه در بدنه وزارت راه و شهرسازی از سطح دانش و تجربه مهندسی کشور حداقل در این عرصه می بینیم، وضعیت بسیار اسفباری است. امیدواریم این همایش سطح آگاهی جامعه به ویژه جامعه مهندسی را بالا ببرند.
اتفاقات خوب در بخش انرژی با هم افزایی انجمن ها محقق می شود
در ادامه این نشست، مدیر کل معماری و ساختمان معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران با بیان اینکه برگزاری همایش مذکور جزو ماموریت های سازمانی در این معاونت است، گفت: امیدواریم که برگزاری این همایش سرآغازی برای اتفاقات بهتر در آینده باشد.
مهدی صالحی در ادامه تاکید کرد: اصل کار زمانی شکل می گیرد که در یک هم افزایی با گروه های شرکت کننده که شامل نهادهای عمومی، دولتی و تخصصی، انجمن ها و NGO های دخیل است، بتوانیم این هم افزایی ها را تعریف کنیم.
وی درخواست کمک از انجمن های صنفی برای تعریف این هم افزایی ها کرد و گفت: هم افزایی با انجمن ها می تواند منجر به اتفاق های خوب در بهینه سازی مصرف انرژی شود و رویکرد این همایش باید استفاده حداکثری از ظرفیت های انجمن های صنفی مرتبط با ساخت و ساز باشد.
صالحی در ادامه عنوان کرد: ماموریت ما این است که بسترها را فراهم کنیم تا از درون آن یک نقشه راه یکساله برای حرکت در این مسیر بیرون بیاید. باید برای خود ماموریت تعریف کنیم و این همایش میتواند نقشه راه یک ساله را برای مبحث انرژی رقم بزند.
صالحی خاطر نشان کرد: شهرداری نگاه درآمدزایی و مالی به همایش مذبور ندارد، چرا که توجه به بهینه سازی مصرف انرژی یکی از مامووریت های اصلی شهرداری ها است.
بزرگترین چالش، نبود دیتا برای مدیریت مصرف انرژی است
در ادامه این نشست علی جمالیان از اتحادیه صنف تولیدکنندگان و تعمیرکنندگان تجهیزات الکترونیکی گفت: ما در بخش انرژی از سوی دانشگاه ها به جایی نرسیده ایم و نیروهای عملیاتی باید در این بخش وارد شوند.
وی بزرگترین چالش در زمینه مصرف انرژی را نبود دیتا دانست و گفت: دیتایی در زمینه مصرف انرژی وجود ندارد که بتوانیم پس از بررسی و آنالیز این دیتا میزان مصرف انرژی را مدیریت و بررسی کرده و مشخص کنیم که چگونه می توانیم مصرف انرژی را در ساختمان ها کاهش دهیم.
جمالیان با بیان اینکه در حال حاضر حتی پتروشیمی ها نیز دیتای قابل استناد در حوزه انرژی ندارند، افزود: در سال 94 طبق بخشنامه ای که از سوی جهانگیری ابلاغ شد، اعلام شد که همه مراکز و کارخانه ها باید سالانه بیلان انرژی ارائه کنند، اما هیچ اقدامی در این بخش انجام نگرفته است.
وی تاکید کرد: هرچه دیرتر این اقدام انجام بگیرد، بهینه سازی مصرف انرژی نیز دیرتر به نتیجه می رسد و عملیاتی می شود.
ضرورت ساماندهی واحدهای تولیدی شیرآلات
صدوقی از انجمن شیرسازان ایران نیز در این نشست با تاکید بر ضرورت استفاده بهینه از آبهای خاکستری گفت: مسئله مهم در این همایش توجه به مصرف آب است. در حال حاضر تهران دارای ۴ رودخانه خاکستری است که در صورت جمعآوری این آبها می تواند در بخش کشت و صنعت مفید واقع شود.
وی به اقدامات مثبت اعضای این انجمن اشاره کرد و افزود: در طی سال های اخیر اقدامات خوبی از سوی شرکت های شیرساز برای کاهش مصرف آب شکل گرفته، مصرف آب را که زمانی ۶۰ لیتر در دقیقه بود، اکنون به ۱۸ لیتر در دقیقه رسانده ایم. برخی واحدها حتی این میزان مصرف را به 9 لیتر در دقیقه کاهش داده اند.
صدوقی مشکلات موجود در این بخش را عدم ساماندهی واحدهای تولیدی شیرآلات دانست و افزود: کارگروهی از مرکز تحقیقات، سازمان استاندارد، شهرداری و انجمن شیرسازان تشکیل شود تا در این مسیر گام برداریم.
وی گفت: در حال حاضر تعداد واحدهایی که در کشور به اسم شیرساز در حال فعالیت هستند 800 واحد تولیدی کوچک است که معادل با نیمی از شیرسازان دنیا است.
صدوقی خاطرنشان کرد: در ایران شیرسازان بزرگ نمی توانند شکل بگیرند و همه در این عرصه برای بقا دست و پا می زنند.
بهداشت و سلامت ساکنان در محیط داخل ساختمان کمرنگ دیده شده است
در ادامه این جلسه زاهد، عضو هیئت علمی بخش انرژی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: وقتی ساختمان پایدار مطرح می شود، بخش مهمی در این زمینه به مباحث زیست محیطی برمی گردد که جنبه های مختلفی را در برمی گیرد. بنابراین اگر به سراغ پایداری در ساختمان ها می رویم، نمی توانیم مباحث زیست محیطی را نادیده بگیریم.
وی افزود: در این زمینه مدیریت پسماند، آلودگی آب و هوا و خاک و همچنین بحث آلودگی محیط داخل مطرح است که ارتباط مستقیم با تهویه و نشت و نفوذ هوا دارد و در ایران کیفیت محیط داخل در ساختمان ها مغفول مانده است. به همین دلیل بحث سلامت ساکنان و خطر بروز سرطان های ناشی از آلایندگی های خاص در محیط داخل مطرح است.
زاهد با انتقاد از اینکه در بخش محیط داخل ساختمان ها، استانداردهای موردنیاز تهیه نشده است، ادامه داد: این در حالی است که در کشورهای دیگر از سال 1970 اقداماتی در این زمینه انجام گرفته و امروز به مرحله بلوغ رسیده است.
وی تاکید کرد: در محیط داخل ساختمان ها در کشور بهداشت و سلامت ساکنان کمرنگ دیده شده است، در حالی که این بخش جای کار و بازارهای تخصصی زیادی دارد.
زاهد پیشنهاد کرد: شرکت های خارجی دوستدار محیط زیست که در زمینه تولید مصالح پایدار کار کرده اند، می توانند به کشور ما بیایند و بازارهای خود را در ایران نیز ایجاد کنند.
وی در پایان گفت: اگرچه محیط زیست مهمترین مولفه زیست انسانها محسوب میشود؛ اما تاکنون ارزش واقعی آن به درستی مشخص نشده و یکی از مهمترین چالشهای فراروی دولتها است.
آموزش، اقدام مهم در بخش بهینه سازی مصرف انرژی
در ادامه این نشست، دبیر جامعه مهندسان مشاور ایران نیز گفت: یکی از دلایلی که موجب شده تا سیاست های بهینه سازی مصرف انرژی در کشور موثر نباشد، ارزان بودن انرژی است و اگر انرژی گران شود، همه به دنبال بهینه سازی مصرف انرژی هستند.
علیرضا شهابیان همچنین گفت: برای تولید ساختمان پایدار صرفا معرفی و بکارگیری مصالح باکیفیت مطرح نیست، بلکه باید دید چقدر انرژی برای تولید مصالح به کار رفته است.
وی با اشاره به فعالیت گروه بهینه سازی مصرف انرژی در مهندسان مشاور ایران، گفت: اقدام مهم در بخش بهینه سازی مصرف انرژی، آموزش است.
شهابیان با اشاره به نقش معماران در طراحی ساختمان های پایدار گفت: در دانشکده های معماری باید به صورت جدیتر به این موضوع پرداخته شود.
وجود ضعف مفرط در بین جامعه مهندسی کشور
همچنین نایب رییس انجمن شرکت های خدمات انرژی ایران در این جلسه گفت: این انجمن در خرداد ماه 1391 با هدف ساماندهی خدمات انرژی کشور و برقراری ارتباطات موثر میان دولت و بخش خصوصی توسط جمعی از فعالان حوزه بهینهسازی مصرف انرژی تاسیس شد.
تورج بطحایی در ادامه با اشاره به وجود ضعف مفرط در بین جامعه مهندسی کشور در بخش انرژی گفت: جامعه مهندسان ما بنیه ضعیفی دارد و یکی از مشکلات این است که انجمن ها همدیگر را نمی شناسند.
وی افزود: شرکت های خدمات انرژی باید توانمندی ممیزی انرژی و ارائه آنالیز فنی و راهکارهای متناسب با هزینه را داشته باشند. در عین حال توانایی تامین منابع مالی و یا سرمایه گذاری را داشته باشند. همچنین مصرف آب و انرژی در ساختمان ها را بر اساس استانداردهای بین المللی پایش و صحه گذاری کنند.
بطحایی با ابراز تاسف از اینکه هنوز نگاه ارباب رعیتی به این شرکت ها وجود دارد، گفت: تجربه نشان می دهد تاوقتی که دولت وارد بهینه سازی مصرف انرژی نشوند، مردم هیچ اقدامی در این بخش انجام نخواهند داد. لازم است وزارت راه و مرکز تحقیقات در جهت اجرای برچسب انرژی و تدوین آیین نامه های لازم وارد شوند.
نظارت دقیقی بر تولید و اجرای مصالح ساختمانی وجود ندارد
جلالی پور، دبیر انجمن تولید کنندگان در و پنجره ایران نیز در این نشست گفت: قوانین و ضوابط مطلوبی در بخش انرژی داریم اما نظارت دقیقی بر تولید و اجرای مصالح ساختمانی وجود ندارد.
وی افزود: برای موفقیت در زمینه مصرف بهینه انرژی در ساختمان، باید از پنجره های دوجداره واقعی بهره ببریم و با استفاده از پنجره هایی که به صرفه جویی در مصرف انرژی کمک می کنند می توان جلوی اتلاف انرژی را گرفت.
جلالی پور همچنین بیان کرد: صنعت دروپنجره دوجداره از سال 79-78 در ایران شروع به کار کرد و ما در آن زمان از نظر تکنولوژی در جایگاه بسیار خوبی هم ردیف با کشورهایی مثل آلمان، آمریکا، فرانسه و کانادا قرار داشتیم.
وی افزود: با وجود اینکه مبحث 19 مقررات ملی ساختمان در همان سال ها نوشته شد اما امروز با گذشت 20 سال به نقطه ای رسیده ایم که فاصله بسیار زیادی از کشورهای مذکور در این صنعت داریم.
این فعال بخش خصوصی با انتقاد از نبود نظارت های صحیح در این صنعت گفت: صنعت ما به اسم دروپنجره دوجداره در کوره دهات ها و به عنوان المانی از پوسته ساختمان استفاده می شود، در حالی که اصلا قابلیت استفاده را ندارد.
وی با تاکید بر لزوم شناسنامه دار کردن ساختمان ها گفت: صاحب نظران باید اطلاعات مناسبی را در رابطه با در وپنجره دوجداره در اختیار افراد قرار دهند و در رابطه با نحوه تولید و استانداردهای موجود می توان بازنگری کرد و در اختیار مهندسان قرار داد.
تجمیع و تلفیق اطلاعات در بخش انرژی انجام نشده است
در پایان این جلسه عضو هیئت مدیره انجمن بهینه سازی مصرف انرژی گفت: اقدامات مفیدی از سوی سازمان ها و وزارتخانه ها در بخش انرژی انجام شده، اما تجمیع و تلفیق اطلاعات صورت نگرفته است، در حالی که تلفیق اطلاعات بسیار مهم است.
جعفر قرائتی ستوده تاکید کرد: قوانین در این زمینه زیاد است اما هیچ کدام اجرایی نمی شود و این قوانین در فرآیند اجرا مغفول مانده است.
وی با اشاره به ضرورت توجه به سیستم لید در این پروسه گفت: سیستم لید تمامی مسائل مورد نیاز را دربرمی گیرد و در این سیتم به غیر از مصالح، فرآیندهای اجرا را نیز می بینیم.
وی ساختمان را موتور محرکه توسعه کشور دانست و تصریح کرد: برای ارتقای صنایع کشور، باید نظام های رتبه بندی و نظام های استاندارد جهانی را در نظر بگیریم.
قرائتی ستوده همچنین با بیان اینکه در حال حاضر مردم توان مالی برای پرداخت قبض های برق را ندارند، گفت: باید از افراد دارای علم و دانش در این همایش دعوت شود تا راه ها به درستی تعریف شود. این راهی است که دنیا آن را طی کرده و ما نیز باید آن را ادامه دهیم.
- ۹۸/۰۷/۱۶