زهره حسامی، رییس اداره ارزیابی و استانداردهای محیط زیست اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در ابتدای این پنل اظهار داشت: یکی از عواملی که باعث شده با بحرانی مانند آلودگی هوا در کلانشهر تهران دست و پنجه نرم کنیم، نحوه ساخت و ساز است.
وی با بیان اینکه ساخت و ساز سبز از دهه 90 آغاز شده است، گفت: این رویکرد تمامی مراحل ساختمان از انتخاب زمین، تخریب، طراحی، ساخت و بهره برداری را در بر می گیرد و با سبز شدن ساختمان ها شاهد مدیریت بهینه انرژی، مدیریت پسماند، بهره وری آب، بهبود کیفیت هوا خواهیم بود.
وی افزود: استفاده از انرژی های طبیعی و تجدید پذیر، استفاده از پساب ها و استفاده از مصالح کم ضرر برای طبیعت و قابل بازیافت از مهم ترین شاخصه های ساختمان سبز خواهد بود.
اعطای لوح و گواهی به ساختمان های سبز توسط شهرداری
رییس اداره ارزیابی و استانداردهای محیط زیست اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران با بیان مدل های مختلف ساختمان های سبز گفت: به طور کلی دو مدل LEED و BREAM برای ساختمان های سبز مورد استفاده قرار می گیرد که هر دو مدل برای کاهش دی اکسید کربن، کاهش مصرف انرژی، به صفر رساندن تولید گازهای گلخانه های را به همراه دارند که البته «بریم» امتیازات بیشتری نسبت به «لید» دارد.
وی افزود: ساختمان کریستال در لندن که انرژی برق خود را از پنل های فوتوولتائیک دریافت می کند و همچنین ساختمان تجاری ابتکار در دبی که پایدارترین ساختمان دنیاست و رکود ساختمان پیکسل استارلیا را شکست، از جمله ساختمان های سبز مشهور هستند.
حسامی خاطر نشان کرد: امروزه مصرف انرژی در کشور ما چند برابر متوسط جهانی است بنابراین چاره ای جز حرکت از ساختمان خاکستری به ساختمان سبز نداریم.
وی در ادامه خبر از طراحی مدلی بر اساس «LEED» در شهرداری تهران برای ارزیابی ساختمان ها داد و گفت: این مدل بومی سازی شده است و کسانی که مایل باشند می توانند برای ارزیابی انرژی ساختمانشان به ما مراجعه کنند.
رییس اداره ارزیابی و استانداردهای محیط زیست اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران با بیان اینکه بعد از بررسی ها به سازندگان جهت تشویق، گواهی نامه ارائه می کنیم، افزود: فرم ثبت نام مشخصات در سایت اداره کل محیط زیست شهرداری تهران بارگذاری شده و سازندگان می توانند با پر کردن این فرم، بعد از بازرسی ها در صورت دارا بودن مشخصه های مورد نظر، گواهی نامه و لوح دریافت کنند.
وی افزود: تاکنون 30 ساختمان مورد ارزیابی قرار گرفته اند و از این تعداد 10 ساختمان گواهی یا لوح گرفته اند. به طور مثال ساختمان دو چناران لوح طلا و گواهی، ساختمان چوبی حکیمیه لوح نقره و گواهی، ساختمان سعادت آباد لوح برنز و گواهی و یک ساختمان در منطقه 9 لوح برنز و گواهی نامه دریافت کرده است.
بومی سازی تکنولوژی ها ضرورت است
در ادامه این پنل افشین اصولی، مدیر مهندسی پروژه «ایران مال» در رابطه با ساختمان های سبز و بهینه سازی مصرف انرژی گفت: چنانچه منافع اقتصادی در هر طرحی برای بازیگران آن ایجاد نشود، به نتیجه نخواهد رسید.
وی با بیان اینکه استفاده از تکنولوژی BIM در صرفه جویی مصرف انرژی بسیار حائز اهمیت است، گفت: با این وجود متاسفانه تکنولوژی ها در کشور ما بومی سازی نشده اند. در واقع ما از آیین نامه کشورهای دیگر استفاده می کنیم در حالی که مناطق مختلف کشور شرایط یکسانی ندارند. البته این بومی سازی در صنعت نفت و گاز انجام شده است.
مدیر مهندسی پروژه «ایران مال» افزود: در پروژه ایران مال تصفیه خانه ای وجود دارد که از سیکل چرخش آب استفاده می کند.
همچنین بابک نظر پرور، مدیر مهندسی بخش انرژی پروژه «ایران مال» با بیان اینکه قبل از هر چیز باید مشخص شود که یک ساختمان قرار است چند سال مورد استفاده قرار بگیرد، گفت: مشاور مدیریت انرژی وظایفی مانند بازگرداندن فاضلاب به چرخه مصرف، امنیت، ایمنی و محافظت در برابر حریق، کاهش صدور قبض، مدیریت زباله و ... انجام شده است.
وی ادامه داد: امارات تکنولوژیLEED را کشور امارات بومی سازی کرده است و 44 درصد آب در این کشور بازچرخانی می شود.
نظر پرور تصریح کرد: پیش بینی ما این است که 425 کیلووات ساعت در متر مربع برق مصرف کنیم. آب مصرفی برای هر نفر از ابتدای ورود تا خروج 16 لیتر و تولید زباله 8/0 کیلوگرم باشد.
بهینه سازی در ساختمان متوسط متراژ
همچنین در ادامه اینانلو، مدیر پروژه ساختمان نظام مهندسی ساختمان تهران واحد اندیشه گفت: ما تصمیم گرفتیم بهینه سازی مصرف انرژی را در ساختمانی با مقیاس نه چندان بزرگ و با بودجه محدود پیاده سازی کنیم.
وی با بیان اینکه نمی توانستیم بر خلاف جواز شهرداری ساخت و ساز را تغییر دهیم، اظهار داشت: در این ساختمان سالن کوچکی برای برپایی کلاس مهندسان و همچنین در زیر زمین یک اتاق پینگ پنگ در نظر گرفتیم. نکته دیگر اینکه در این ساختمان از آبگرمکن خورشیدی استفاده کرده ایم که آب گرم ساختمان را در 7 ماه از سال تامین می کند و چنانچه در برخی مواقع دمای آب به دمای مورد نیاز نرسد، به طور خودکار پکیج شروع به افزایش دمای آب می کند.
وی با بیان اینکه نور بیرونی را به گونه ای استفاده کرده ایم که در طول روز نیازی به روشن کردن لامپ نباشد، گفت: عایق بندی پشت بام و پوسته ساختمان برای جلوگیری از پرت انرژی انجام شده است.
اینانلو با بیان اینکه هم اکنون 5 کیلووات از تولید انرژی از طریق پنل فتوولتائیک تهیه می شود، ادامه داد: چنانچه سیستم ارزیابی انرژی ساختمان انجام شود، به نظر می توانیم با شاخص های اداره محیط زیست و ساخت مان های پایدار شهرداری تهران نشان نقره ای را دریافت کنیم.
استفاده از آب های زیر زمینی برای آبیاری قطره ای
در ادامه این پنل سید حمید صحیح النسب، رییس هیئت مدیره گروه مهندسین صحیح النسب اظهار داشت: پروژه ای در زعفرانیه اجرا کردیم که روی پشت بام پانل های خورشیدی را نصب کردیم و به همین منظور مجبور شدیم که خرپشته ساختمان را بزررگ تر در نظر بگیریم تا مینی چیلر ها را هم زیر آنها قرار دهیم اما متاسفانه شهرداری ما را به خاطر همین خرپشته جریمه کردند.
وی با بیان اینکه ما پانل ها را با آب استخر وصل کردیم که بتوانیم از آب گرم استفاده کنیم، افزود: در حال ساخت برج نیاتوس در خیابان فرشته هستیم که که مرحله گودبرداری هستیم. در این ساختمان قصد داریم از آب های زیر زمینی برای آبیاری قطره ای پشت بام و فضای سبز استفاده کنیم. همچنین برای فرود هلیکوپتر هم در پشت بام جایی را در نظر خواهیم گرفت.
تدوین بسته تشویقی برای سازندگان
شینا انصاری، مدیر اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران به عنوان عضو پنل گفت: ساختمان های گذشته سرزمین ما منطبق بر اقلیم بوده و در آنها به جنبه های زیست محیطی توجه شده است اما امروز مشکلات زیادی در این بخش داریم.
وی افزود: کشورهای زیادی در این خصوص هدف گذاری کرده اند. در کشوری مانند سنگاپور در سال 2020 قرار است 30 درصد ساختمان ها سبز باشند و ما هم باید به عنوان یک ضرورت موضوع انرژی را در صنعت ساختمان پیگیری کنیم.
انصاری ادامه داد: امروز آلودگی های آزبست و آلودگی رادون ناشی از ساخت و ساز بی کیفیت افزایش یافته و معتقدم باید آیتم های تشویقی برای سازندگان در این خصوص در نظر گرفته شود.
مدیر اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در پایان گفت: امروز کارگروه ساختمان های سبز را راه اندازی کرده ایم و علاقه مندیم که از نظرات کارشناسان برای تدوین بسته تشویقی جهت ارائه به شورای شهر تهران برای تصویب استفاده کنیم.
تدوین آیین نامه ساختمان های پایدار
همچنین پوردیهمیان، عضو هیئت موسس ساختمان های پایدار نیز به عنوان عضو دیگر پانل گفت: ما باید مساله را بالاتر از ساختمان های سبز و بهینه سازی مصرف ببینیم. سه اصل محیط زیست، اجتماع و اقتصاد در این میان باید مورد تاکید قرار بگیرد.
وی افزود: ما در انجمن به دنبال ایجاد زبان مشترک در مورد ساختمان هستیم و ان شاالله تا دو سال آینده آیین نامه ساختمان های پایدار را تدوین و در دسترس علاقه مندان قرار می دهیم.
پور دیهیمیان ادامه داد: متاسفانه ما آنقدر درگیر تکنولوژی شده ایم که آسایش و آرامش جامعه را فراموش کرده ایم. در حالی که مهم ترین زیر ساخت توسعه پایدار دسترسی آسان به آن ساختمان است. بنابراین تا محیط پایدار ایجاد نکنیم، ساختمان پایدار بی فایده است. به عبارت دیگر پایداری یک روش زندگی است و فقط مختص ساختمان نیست.
وی با بیان اینکه اعتقاد دارم برای عموم مردم باید حداقل های رعایت دستورالعمل های انرژی انجام شود، گفت: بخش زیادی از عصبیت ما به خاطر آلودگی صوتی شهرهاست و سال 2020 سال آسایش آکوستیک نامگذاری شده است. امیدوارم که ما هم در این زمینه هدفگذاری کنیم.
- ۹۸/۰۹/۰۸